WhatsApp 2 blauwe vinkjes = bericht gelezen

Sinds gisteravond (5 november 2014) is er veel ophef ontstaan rondom WhatsApp nieuwe “functie": wanneer iemand jouw bericht heeft gelezen, staan er nu namelijk 2 blauwe vinkjes bij.
whatsapp 2 blauwe vinkjes bericht gelezen
Voorheen betekende de vinkjes het volgende:
1 grijs vinkje: bericht is verzonden
2 grijze vinkjes: bericht is afgeleverd

Blauwe vinkjes = bericht gelezen
Voorheen wist je dus niet of iemand jouw bericht heeft gelezen. Aan de hand van wanneer iemand voor het laatst online is geweest, kun je bijna van uitgaan dat diegene je bericht ook gelezen heeft. Echter kun je die functie tegenwoordig voor zowel iPhone als Android smartphone uitschakelen. Met de komst van de blauwe vinkjes weet je dus of iemand je bericht heeft gelezen en ook precies wanneer. Als je jouw bericht lang ingedrukt houdt, verschijnt aan bovenkant van je scherm een rondje met een i. Wanneer je erop klikt, laat het precies zien wanneer het bericht is afgeleverd en gelezen door de ander. Deze functie werkt ook in de groep gesprekken. Voorheen zag je 1 vinkje, en nu 2 vinkjes wanneer iedereen in de groep jouw bericht heeft gelezen.

Schending van privacy? Wat kun je er aan doen?
Veel mensen klagen dat ze geen privacy meer hebben, en dat ze nu genoodzaakt zijn te reageren. Ze kunnen niet meer doen alsof ze het bericht niet hebben gezien, er is geen smoesje meer om iemand te negeren. Het is (momenteel) namelijk niet mogelijk om de blauwe vinkjes uit te zetten. Wat je eventueel kunt doen is de berichten lezen in een pop-up venster, zodat je de app niet hoeft te openen. Een andere methode is je internet uitzetten of je smartphone op vliegtuigmodus zetten, en vervolgens de berichten lezen.

Positief of negatief?
Ikzelf ben er neutraal over, want ik reageer redelijk snel op een bericht van iemand. Sommige mensen vinden het wel fijn dat er duidelijkheid is nu, anders zit je hele tijd te raden of iemand jouw bericht heeft gelezen. Je moet jezelf eigenlijk ook niet voor de gek houden dat wanneer jij iemand negeert, dat diegene het dan niet merkt. 

Ik ben wel erg benieuwd naar jullie bevindingen van de WhatsApp blauwe vinkjes.

Lisa Yeng

Electronica algemeen