Morgen is het zo ver, op wie stem jij?

Bezuinigingen, studieboetes, prijsverhogingen en nog veel meer plannen waar wij helemaal niet blij mee zijn in Nederland. Wij kunnen toekijken, of de toekomst van Nederland meebepalen door te stemmen op een van de partijen op 12 September. Eigenlijk moet ik mij schamen om te zeggen dat ik nog nooit eerder heb gestemd, maar ik weet zeker dat ik niet de enige ben die zich niet eerder in de politiek heeft verdiept. Maar dit jaar ga ik voor het eerst mijn stem uitbrengen op een van de partijen, maar met wie ben ik het eens?

Om te beginnen met wat basis achtergrond informatie over de partijen om ze te kunnen onderscheiden en wat ik toevallig kan herinneren aan mijn maatschappijleer. Partijen zijn links of rechts of een beetje van beide.

Links is meer Progressief =veranderingen, gelijkheid, modernisatie

Rechts is meer Conservatief= behouden van tradities, normen en waarden

De partijen geplaatst 

De grootste partijen zijn VVD (Mark Rutte onze minister president), SP, PvdA gevolgd door CDA, D66, Christen Unie en Groen Links. In totaal zijn er 20 partijen met ieder hun stand punt over de toekomst van Nederland. Om een goed beeld te krijgen van de verschillende plannen van de partijen heeft RTL Nieuws een overzicht van de verschillende onderwerpen en standpunten per partij:

Een van de belangrijkste onderwerpen vind ik onderwijs. Studenten moeten gestimuleerd worden om te studeren, dus investering in educatie is belangrijk voor mij en persoonlijk vind ik dat de drempel om te studeren laag moet zijn, maar wel dat er druk gelegd moet worden op het presteren. Blijkbaar ben ik het eens met deze nogal onbekende partij: Democratisch politiek keerpunt die staat voor bonus voor studenten die snel studeren en geen afstudeer boete. PvdA en VVD winnen mijn stem dus helaas niet.

Daarnaast vind ik natuurlijk belangrijk wat ik kan uitgeven en moet betalen. Want ik wil best hard werken maar dat harde werken moet ook beloond worden en ben natuurlijk geen fan van het achteruit gaan van mijn koopkracht. CDA staat helaas niet zo dichtbij mijn visies. Best apart dat juist de kleinere partijen mij het meest aanspreken. 

Om mij helemaal te verdiepen in de politiek kost een beetje te veel tijd. Dus ik ga mijn match vinden op de StemWijzer of Het Kieskompas, dan ben ik na 30 stellingen eruit wie het meest bij mij zou passen.

Ben benieuwd naar de uitslagen, op wie gaan jullie stemmen morgen?