Starter: Hoe te starten?

Als een recente afgestudeerde en nog geen idee wat een leuke baan voor je zal zijn en of het bedrijf wel een geschikte omgeving is om te werken? Wellicht heb je wel online geïnformeerd naar verschillende vacatures van bedrijven en dergelijke. Er zijn verschillende methodes om je te kunnen oriënteren op je toekomstige baan en werkomgeving.

Inhouseday
Vele grote bedrijven organiseren vaak een Inhouseday, je kan het zien als een opendag van het bedrijf. Onlangs heb ik deelgenomen aan de Inhouseday georganiseerd door Unilever in Rotterdam in samenwerking met Erasmus Universiteit Rotterdam. Het was een intensieve dag met een volle programma dat duurde van 10 uur ochtend tot in 5 uur middag. Er werd eerst een introductie presentatie over Unilever gegeven door Jesse van der Lee, die momenteel een traineeship volgt bij Unilever. Vervolgens ging Sales director Jorg Brouwer zijn loopbaan carrière bij Unilever vertellen, achteraf was de mogelijkheid om vragen aan hem te stellen. Daarna kregen we een rondleiding door het gebouw, aan de hand hiervan kon je zien dat Unilever een hele persoonlijke werkomgeving heeft, iedereen werkt in open ruimtes. Het werd langzamerhand tijd om te lunchen, echter we mochten zelf onze eigen lunch bereiden in de creative kitchen van Unilever! Dat was echt een hele leuke belevenis, het leek wel een beetje op de TV-programma (Junior) Master Chef. Het eind-programma was het maken van een case: nieuwe ijs product op de markt brengen. Tijdens de case kan iedereen laten zien watvoor talenten hij/zij in huis heeft.

Kort samengevat: tijdens een Inhouseday kan je meer te weten komen over het bedrijf waar je wellicht wilt gaan werken, vragen stellen aan de mensen die daar al werken, en wellicht alvast een indruk achterlaten bij het bedrijf!

Business courses / Master Class dagen
Naast Inhousedagen kan je ook deelnemen aan Business courses en/of Master Class dagen van bedrijven. Dit is meer bedoeld voor gedreven mensen die al weten wat ze willen en dit willen laten zien aan de bedrijven. Een Business course neemt meestal dan ook 2-3 dagen in beslag in tegenstelling tot een Inhouseday. Je moet wel beseffen dat het erg van competitief aard is en dat je alles uit de kast moet halen om indruk te kunnen opwerken bij het bedrijf. Enkele aankomende Business courses en Master class dagen zijn:

-          Randstad Business Course 2012 -  9 t/m 11 mei, aanmelden voor 1 april 2012

-          Arthur D Little Master Class “Strategy & Innovation” 3 mei 2012, aanmelden voor 15 april 2012

-          WFP Business Course 6-11 mei 2012 (Rome), aanmelden voor 16 maart 2012         

Carrière Beurs
Op vrijdag 16 en zaterdag 17 maart 2012 vindt de 15e editie van de Nationale Carrierébeurs plaats in Amsterdam RAI. Tijdens deze beurs zullen veel bedrijven aanwezig zijn, verschillende workshops te volgens zoals: CV check, sollicitatie gesprek tips e.d. Je kan je gratis inschrijven op hun website: http://www.jobnet.nl/carrierebeurzen/de-nationale-carrierebeurs-2012.html en alvast een kijkje nemen welke bedrijven op die 2 dagen aanwezig zullen zijn.

Zelf was ik in november naar de “Carrière dagen” geweest, wat ook plaats vond in Amsterdam RAI. Toen was het mogelijk om van te voren online test te maken welke bedrijven bij je past, een top 10 werkgevers lijst te maken e.d. zodat je goed voorbereid bent en weet bij welke bedrijven je vooral een kijkje moet nemen op de dag van bezoek. Persoonlijk vind ik zulke carrière beurzen meer geschikt voor mensen die al wat enige werkervaring hebben. Ik heb toen bij verschillende bedrijven geïnformeerd naar de mogelijkheden voor een starter, en het antwoord was vaak negatief en werd verwezen naar de website van het bedrijf om te kijken of er vacatures zijn voor starters (met geen ervaring)

Op http://carrierestart.qompas.nl/ onder kopje “evenementen” kan je een overzicht vinden van de data van Inhousedagen, stages, Business courses, traineeships etc van verschillende bedrijven. Dit zijn een paar tips van mij voor mensen die op zoek zijn naar een (nieuwe) baan, heb je nog vragen of wil je je eigen ervaring of andere tips delen? Dat kan je doen door middel van een reactie te plaatsen hieronder.

Lisa