Wat je moet weten als je IELTS of Toefl gaat afleggen voor studie buitenland.

Wanneer je wilt gaan studeren aan een top universiteit in het buitenland worden er meestal enkele eisen gesteld waaraan de kandidaten zich moeten voldoen. Een van deze eisen is meestal een bepaalde score voor de Toefl of IELTS test. Dit zijn beide Engelse testen waarbij beide je toetsen op vier onderdelen. Namelijk spreken, luisteren, schrijven en lezen in het Engels. De Toefl is gebaseerd op Amerikaans Engels en de IELTS op Brits Engels. Een goede voorbereiding is essentieel want de toetsen zijn intensief en niet makkelijk. Je mag de toets zo vaak maken als je wilt maar zijn daarentegen erg prijzig, namelijk rond de 190 euro.

Na drie keer de Toefl test te hebben afgelegd en een keer de IELTS, kan ik wel uit ervaring spreken dat het niet makkelijk is geweest om uiteindelijk een 7.0 te halen voor de IELTS toets. Een score dat minimaal word vereist om toegelaten te worden aan een top universiteit. Het allerbelangrijkst tijdens zo een test is dat je weet hoe je je tijd moet indelen en antwoord altijd volgens structuur. 

 

Hier een paar tips en hulpbronnen voor beide toetsen. De Toefl test duurt in totaal 4 uur waarbij elk onderdeel 1 uur in beslag neemt. Er zijn in Nederland meerdere test locaties; Amsterdam, Arnhem en Velp, waarvoor je wel van tevoren moet reserveren. Data en locaties

 

Ik heb ter voorbereiding eigenlijk alleen maar gebruik gemaakt van deze filmpjes door Joseph een expert met betrekking tot de Toefl test. Hij legt precies uit wat je kan verwachten en hoe je de vragen moet beantwoorden. 

 

 

 

In dit filmpje legt Joseph de structuur van de Toefl test uit.

Lezen
Bij het leesgedeelte krijg je twee academische teksten met meerkeuze vragen, bij de laatste vraag moet je 3 of 4 juiste antwoorden kiezen over de tekst. Eerst krijg je de tekst te zien en daarna moet je de vragen een voor een beantwoorden. Per tekst krijg je een bepaald aantal minuten die jezelf moet indelen over het aantal vragen. Per vraag zou ik niet meer dan maximaal 1,5 minuut voor uittrekken en zorg er altijd voor dat je een antwoord kiest ook al weet je het antwoord niet.

Luisteren
Het tweede gedeelte is het luistergedeelte. Tijdens het luisteren krijg je meerdere fragmenten te horen. De fragmenten zijn conversaties tussen personen en lezingen van docenten aan studenten die iets lastiger te begrijpen zijn. Tijdens een fragment is het toegestaan om aantekeningen te maken en die zou ik dan ook zeker maken, want het helpt je om de vragen te kunnen beantwoorden. Uitleg van het luistergedeelte en strategieën  om aantekeningen te maken die essentieel zijn voor het beantwoorden van de vragen.
Spreken
Dit gedeelte is het makkelijkste onderdeel, maar voorbereiding is wel nodig omdat je in een ruimte met anderen zit waarbij er heel veel stoorzenders zijn. Iedereen begint op een ander moment met spreken en daardoor kan je snel afgeleid zijn.  Dit gedeelte bestaat uit meerdere spreek oefeningen, waarbij je naar een fragment moet luisteren, minder dan een minuut hebt om je antwoord voor te bereiden en ook minder dan een minuut hebt om de vraag te beantwoorden. Concentratie is bij dit gedeelte de grootste uitdaging.  

Uitleg van het spreek gedeelte en tips

Schrijven
Het laatste gedeelte is het schrijfgedeelte. Dit gedeelte bestaat uit twee vragen waarbij er twee essays moeten worden geschreven. Er word een situatie beschreven waarbij je een eigen mening moet geven en dat moet beargumenteren. Het belangrijkst bij dit onderwerp is dat je je houd aan het essay structuur.

Structuur ziet er meestal als volgt uit, bij het schrijfgedeelte:
Inleiding tot het onderwerp, standpunt
Paragraaf 1: Argument voor of tegen
Paragraaf 2: Argument 2 voor of tegen
Conclusie


Deze website heeft mij super geholpen tijdens mijn voorbereiding en geeft een overzicht en tips van de Toefl test. https://www.notefull.com
IELTS 
De IELTS test vond ik persoonlijk iets makkelijker omdat hij paper based is, op papier in plaats van op de computer zoals bij de Toefl test, daarnaast is het spreek gedeelte met een examinator. Bij de Toefl moet het antwoord worden gegeven in de microfoon van de computer. Luisteren, Lezen en schrijven duren elk 1 uur en voor het spreek gedeelte word je ingeroosterd voor 10 min bij een examinator. Overzicht van IELTS test structuur .

Het boek dat ik heb gebruikt ter voorbereiding 

Luisteren
Het eerste gedeelte is luisteren, hierbij ga je luisteren naar een gesprek meestal tussen een man en een vrouw.  De vragen die er worden gesteld zijn bijvoorbeeld:
Wat is het telefoonnummer dat werd genoemd 
Waar speelt het zich af
Wat word er besproken

 

 

Een paar tips voor het luister gedeelte.


Lezen
Voor het leesgedeelte krijg je ook ongeveer een uur, waarbij je een vragen boekje krijgt en het antwoorden blad. Zorg ervoor dat je de tekst scant en dan gelijk begint met de vragen te lezen en het antwoord zoekt in de tekst, anders kom je in tijdsnood. 


Schrijven
Het nadeel van de IELTS is dat het op paper based is en dat je het niet zo makkelijk kan veranderen zoals op de computer. Zorg er daarom voor dat je de essay schrijft met potlood zodat je eventuele fouten kan corrigeren. De essay moet op dezelfde manier worden geschreven als bij het schrijfgedeelte van de Toefl test. 

Spreken
Nadat alle onderdelen zijn afgelopen, sta je ingeroosterd voor het spreek gedeelte dat ongeveer 10 tot 15 minuten duurt. Tijdens het spreekgedeelte ga je een gesprek aan met een van de examinators dat ook opgenomen word. Er komen verschillende onderwerpen aan de orde, waarbij je moet vertellen over je ervaringen en meningen. 

 

Voorbeeld van een goed antwoord voor het onderdeel spreken

 

 

 

 

De Toefl test en IELTS zijn beide niet makkelijk, maar het is zeker wel mogelijk om de vereiste score te halen door jezelf goed voor te bereiden.mce_style=">Toefl!!

 

 

 

 

 

 

Probeer een paar oefen toetsen

 

Toefl en IELTS. Als je lang geen Engels meer hebt gehad, zijn grammatica Oefeningen ook een hulp middel om je score omhoog te halen. 
Veel Succes!!