DIY recept: Tamagoyaki zoete Japanse ei omelet

 

Bij het sushi eten heb je vast wel de Tamago sushi gezien.

Het is een klompje rijst met daarbovenop een ‘plakje’ ei omelet gelegd en omhult met een zeewier strookje. Ben je ook benieuwd hoe je dit zelf kunt maken?

 

Officieel heet het Tamagoyaki, letterlijk betekent het gegrilde ei, een Japanse zoete ei omelet. Met behulp van een rechthoekige omelet pan (makiyakinabe) wordt er herhaaldelijk gekookte ei in lagen opgerold.

Zie hier een filmpje hoe je Tamagoyaki met een rechthoekige pan bereidt.
Heb je geen rechthoekige pan tot beschikking? Geen nood, want dan kan je namelijk ook een normale koekenpan met anti-aanbaklaag gebruiken. Zie dit filmpje:


In de video is het ei wat verbrand, een tip is dan ook het vuur laag te houden. Voornamelijk als je beginner bent met het maken van Tamagoyaki en niet snel genoeg het ei kan omrollen.

Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 1 el suiker
  • ¼ tl zout
  • ½ tl soja saus
  • Olie om te bakken

Bereiding

1)      Meng alle ingrediënten (behalve de olie) met elkaar tot een egaal mengsel

2)      Verhit de pan op laag vuur

3)      Vet een stukje keukenpapier met olie de bodem van de koekenpan

4)      Wanneer de koekenpan verhit is, druip 2-3 eetlepels ei mengsel in de pan. Verdeel het egaal over de bodem als hoe je een pannenkoek bakt.

Tamagoyoki egg omelet

5)      Begin te rollen wanneer het ei begint te stollen, maar bovenkant nog beetje nat is. Je kunt hierbij een paar stokjes en een spatel gebruiken of ander gereedschap wat lekker in je hand ligt bij het rollen

P1100176.JPG

6)      Je kunt extra ingrediënten toevoegen als gekookte spinazie

P1100177.JPG

7)      Ik heb het opgerold als een “loempia”. Je slaat eerst de onderste flap over de spinazie heen, de beide zijkanten naar binnen en vervolgens rol je het naar boven op.

P1100178.JPG

8)      Schuif de omelet rol eerst weer naar de onderkant van de pan en herhaal het proces totdat je al het ei mengsel hebt gebruikt.

P1100179.JPG

P1100180.JPG

P1100181.JPG

P1100186.JPG

Wanneer je klaar bent, snijd je de Tamagoyaki in gelijke stukjes en kan je het serveren bij een Bento box bijvoorbeeld. Houd www.dames.nl in de gaten voor een vervolg artikel over Bento Box maken.

Naast de reguliere rechthoekig gevormde Tamagoyaki, kan je ook hartvormige Tamagoyaki maken. De truc is om de rechthoekige Tamagoyaki diagonaal door te snijden en 1 zijde om gaat keren. Zie deze video (vanaf 6:15) voor de instructies:

 

 

Veel succes bij het maken!

Lisa

koken & tafelen algemeen