DIY recept: Hoe maak je zelf Vietnamese loempia van rijstpapier

 

Iedereen kent wel de “Vietnamese loempia”, veelal denk je dan aan de kleine karretjes waar ze de gefrituurde loempiaatjes verkopen. Ze hebben echter ook de gezondere variant, waarbij gebruik wordt gemaakt van rijstpaper. Het is een koud voorgerecht, maar je kunt het ook als tussendoortje of lunch eten. Je kunt het een beetje vergelijken als sushi maken, waarbij je de Nori vel (zeewier) vervangt door rijstpapier en rijst door rijst vermicelli noodles. De andere ingrediënten kan je naar eigen voorkeur toevoegen.

Ingrediënten voor 5 loempia’s:

  • Rijstpapier (ricepaper) vellen te koop bij Chinese Toko’s
  • Rijst Vermicelli noodle +/- 120 gram
  • Garnalen                            5 stuks
  • Groenten                           Sla, taugé, spinazie, wortel, komkommer etc.
  • Kruiden                             Munt, basilicum, koriander, peterselie, etc. (optioneel)
  • Hoi Sin saus en stukjes pinda’s om als dipsaus te serveren

Voorbereiding:

  1. Je kunt de rijst vermicelli 1 nacht van te voren alvast in koud water weken, zodat je de volgende dag het kort (2-3 min) kookt in water. Het moet zeg maar net als pasta “al dente” zijn. Een luie methode is de rijst vermicelli in een kom te plaatsen en heet water overheen te doen en wachten totdat het geweekt is.
  2. Kook de garnalen gaar. Je kunt eerst pellen en darmkanaal verwijderen en dan pas koken of eerst koken en dan pellen en schoonmaken. Ik heb voorkeur voor het laatste want dan is de garnaal minder gekromd. Vervolgens snijd je de garnaal horizontaal door midden. Je kunt ook hele garnalen gebruiken, dan heb je 10 stuks nodig.
  3. Was de groenten en snijd het in slierten. Als je de groenten in hele vorm laat is het wat moeilijker om strak te houden bij het oprollen.
  4. Zorg voor een kom met lauw warm water om het rijstpapier te weken.

Bereiding:

1)      Pak 1 vel rijstpapier en dompel het geheel in het lauw warme water. Zorg ervoor dat je zowel de boven- als onderkant bevochtigt. Je hoeft het alleen nat te maken en niet lang in het water laten weken.

2)      Het vel kan nog een beetje hard aanvoelen, maar wanneer je klaar bent met beleggen van de ingrediënten is het zacht en beetje plakkerig

3)      Begin eerst de groente op 1/3 afstand van onder op het rijstpapier te leggen. Vervolgens leg je de rijst vermicelli erbovenop en de andere ingrediënten naar voorkeur. Zorg ervoor dat alles gelijk en centraal verdeeld is.

4)      Pak de onderkant vast en rol het strak over de ingrediënten heen. Als laatste ingrediënt leg je de garnalen tegen de rand aan. Let op dat je de roze kant van de garnaal naar beneden legt. Vouw vervolgens de zijkant naar binnen toe. Tot slot rol je de loempia strak in zijn geheel naar boven.

5)      Wanneer je de garnalen niet met de roze kant naar beneden had gelegd, gaat de loempia eruit zien zoals de eerste rol op de foto. Qua smaak maakt dat natuurlijk niks uit, maar dan ziet het er minder mooi uit.

6)      Om scheurtjes te voorkomen is het van essentieel belang dat je de rijstpapier vellen niet te lang laat weken in het water!

7)      Ondanks dat het een koud gerecht is, is het niet aangeraden om de Vietnamese loempia’s ver van te voren klaar te maken. De rijstpapier vellen kunnen namelijk weer gaan uitdrogen en hard worden. Je kunt het beste bedekt bewaren in een vochtige omgeving.

8)      Je kunt de loempia’s diagonaal of gewoon rechtstreeks doormidden snijden en serveren op een bord.

9)      Veelal worden de Vietnamese rijstpapier loempia’s geserveerd met Hoi Sin saus met pinda stukjes (of pindakaas) verdund met water tot een dipsausje. Doe 3-4 theelepels Hoi Sin saus in een kommetje en voeg langzaam beetje water bij totdat het een consistentie heeft van dipsaus.

Deze Vietnamese rijstpapier loempia’s zijn lekker fris en gezond als voorgerecht of tussendoortje. Je kunt de ingrediënten variëren naar eigen smaak. Online vind je varianten met worst, zalm, tonijn etc. Ben je echter niet zo van het “rauwe”, dan kan je de rijstvermicelli en groenten ook eerst koken. Je kunt de loempia’s ook in zijn geheel gaan frituren, het is minder gezond, maar doe wat je zelf lekker vindt. Het is ook een leuke evenementen thuis om met z’n allen aan tafel zijn/haar eigen loempia te vouwen!


De Vietnamese rijstpapier loempia’s met worst en andere ingrediënten


De gefrituurde Vietnamese rijstpapier loempia’s

Veel smulplezier! En doe meer inspiraties op van de Vietnamese Keuken.

Lisa

koken & tafelen algemeen