Stevia suikers: Eindelijk gezond snoepen?!

Laatst ontdekte ik op de huishoudbeurs een limonade waar mijn driejarige echt dol op was. Het schaamrood stond op mijn kaken toen ze de zoveelste minibeker achterovergooide.

Tja de hele dag had ze niets gedronken(lees: nee ik wil niet drinken!)totdat ze deze leuke stand ontdekte met als mascotte een beer. Volgens de standhouder was dit goedje totaal niet schadelijk voor kinderen. Alles natuurlijk, geen kunstmatige additieven en ingredienten.

Toen ik thuiskwam ontdekte ik een nieuwe “natuurlijke suiker” . Stevia suikers. Omdat ik nog nooit hiervan heb gehoord, en ook omdat ik een beetje schuw ben tegenover nieuwe producten ben ik dus een beetje research gaan doen over deze suikers. Want anders moet ik deze limonade weggooien. Maar dat leek me eigenlijk sterk. Om een nieuw voedingsmiddel in nederland te lanceren kleven zeer strenge kwaliteitseisen. Het zou eigenlijk wel veilig moeten zijn. Wel schrok ik toen ik las dat het verboden was, maar dat kwam door een onderzoeker die dit aanmerkte als nieuw product, terwijl dit al in veel landen veilig en uitgebreid is onderzocht.

In 2011 is deze pas echt legaal geworden in europa en nederland en mocht het dus officieel in calorie arme producten worden gebruikt als suikervervanger.

Ik drink dit met stevia gezoette drankje al maanden onbewust (niet wetend dat er stevia inzit) omdat in dit hele flesje maar 50 kcal zitten: mijn lievelingsdrankje:

kristy lievelingsdrankje Wel is de smaak even wennen omdat je veel water binnenkrijgt, die zoet is, maar lijkt alsof het leeg water is ..apart gevoel in het begin...Of het gevoel van heel zacht water..Maar als je eraan gewend bent, is het een lekker drankje voor de hele dag door.

De stevia suikers bestaan al decennia en worden probleemloos in japan gebruikt als vervangers voor witte suikers. Stevia (ook bekend als de honingplant)is een natuurlijke zoets extract die wordt onttrokken uit de bladeren van deze plant.  Deze plant kan vooral gevonden worden in china en zuid-amerika.

Voordelen van deze suikers is:

-Natuurlijk

-(bijna) geen calorieen
 
- 30-40 keer zoeter dan witte suikers waardoor je minder van nodig hebt.
 
-niet slecht voor de tanden (veroorzaakt geen tandplak volgens japanse onderzoekers)
 
-werkt bloeddruk verlagend
 
-ideaal voor diabetici (vooral als je in een vroeg stadium diabetes hebt ontdekt en een lichte vorm hebt van diabetes )Want de stevia zou de alvleesklier stimuleren om insuline aan te maken.

 

Nadeel:

 

-bitter/zurige nasmaak (het is wel even wennen als je nooit stevia hebt geproefd maar daarna proef je deze nasmaken het niet meer) 
 
-Je moet wel vaak naar de wc. Tenminste als je veel dranken nuttigt die gezoet zijn met stevia.
(eigen ervaring) maar ook uit onderzoek: p
 
- omdat er weinig calorieen inzitten, neigen veel mensen om hiernaast veel te eten, maar als je wilt afvallen dus ook eten  met mate!:p

 

Stevia wordt in allerlei vormen verkocht, suikerklontjes, poedersuiker noem maar op. Ook kan je kant en klare chocoladerepen kopen die gezoet zijn met stevia suikers.