Kerstkoekje DIY: Indian Snowballs, mini sneeuwballen met Cranberry,Cocos en noten!

Werelds Kerstkoekje!

Er is een koekje dat tijdens de kerst en soms ook bij andere feestelijkheden erg populair is in landen zoals Amerika, Mexico,Spanje en de Filippijnen. Ik heb het hier over Russian tea cakes, Mexican wedding cookies, butter balls, polvorón of almond- walnutballs. De benaming is afhankelijk van de soorten noten of specerijen die erin verwerkt zijn en natuurlijk de afkomst.

Zoals je ziet zijn er ontzettend veel namen voor deze rond gevormde heerlijkheid, dat qua textuur en smaak varieert van romig en smeltend in je mond naar een kruimelig en knapperig notenkoekje. In ieder geval smaken deze erg lekker met een glaasje:

 Champurrado

 Sorrel punch

of een kopje thee en staan ze nog mooier op je kersttafel.

Behalve dat de koekjes als mini sneeuwballen eruit zien , doen ze me erg denken aan Indiase laddoo’s, vandaar dat ik in een oogopslag verliefd was op deze koekjes en het recept heb aangepast naar mijn smaak en uitgeprobeerd. Zie hier het resultaat : Indian snowballs! Waarom Indian zul je je afvragen, nou ik heb er kardemom in verwerkt en kokosnoot. De Russian tea cakes en Mexican wedding cookies worden meestal met één soort noten, bloem,boter en suiker gemaakt met vanille of anijs als smaakmaker. Ik heb in plaats daarvan kardemom gebruikt omdat het ten eerste heerlijk smaakt en ten tweede mij doet denken aan zoetigheden uit India.

Geraspte kokos wordt ook gebruikt bij de bereiding van verschillende laddoo’s. De koekjes zijn bros en crunchy door de noten en kokos, maar toch nog een beetje romig. Wil je ze iets meer crunchy hebben voeg dan wat meer noten en minder bloem en maizena toe. Ik heb een handjevol cranberry’s toegevoegd om er een kerst-touch aan te geven, maar deze kunnen vervangen of weg gelaten worden.

Wat heb je nodig?

  • 100 gram (room)boter
  • 100 gram patisseriebloem
  • 50 gram amandelen en walnoten
  • 50 gram geraspte kokos
  • 4 eetlepels maïzena
  • 3 eetlepels suiker 3 eetlepels cranberry’s
  • 3 eetlepels poedersuiker
  • 5 kardemompeultjes

Bereidingswijze

Als eerste verwarm je de oven voor op 150 graden en hak je de noten fijn met een mes of een keukenmachine. Snijd de cranberry’s in kleinere stukjes en voeg dit en de geraspte kokos aan de noten toe. Breek de kardemompeultjes open en haal de zwartbruine zaadjes eruit ,vijzel deze fijn envoeg dit samen met de 3 eetlepels suiker aan de boter toe.

Klop dit een beetje los met een garde en voeg daarna de bloem met 2 eetlepels maïzena toe. Daarna kunnen de noten, cranberry en kokos toegevoegd worden en kneed je dit tot een geheel.

Om alle balletjes even groot te krijgen kun je het beste een lepel gebruiken als maat en elke keer een volle lepel deeg pakken en deze in je handpalmen draaien tot een balletje. Bestuif een bakplaat met wat bloem of bekleed het met bakpapier, leg alle balletjes erop en bak ze 35 min op 150 graden.

Voor de oven

Na de oven

Laat ze daarna volledig afkoelen en rol ze als laatst in een mengsel van 2 eetlepels maizena en 3 eetlepels poedersuiker. Bij het serveren bestuif je de koekjes nog een keer met de poedersuiker-maïzena mengsel.

Enjoy!

Fijne Kerstdagen.

Liefs, 

Geeta Lalai