Special Sinterklaas dessert DIY: Mango kruidnoten cheesecake!

Wie zoet is krijgt ……… mango kruidnoten cheesecake!

Mango is één van mijn favoriete vruchten en toen mijn zus met 5 sappige mango’s aan kwam zetten, moest en zou het nagerecht natuurlijk iets met mango zijn. Cheesecakes kunnen verschillende soorten (koekjes)bodems hebben sommige wat meer kruimelig , sommige compact en andere meer als een zanddeeg. Voor de mangocheesecake heb ik gekozen voor een koekjesbodem van kruidnoten en digestive koekjes van Verkade. Zie ook Cheesecake recepten.

Dit is een no-bake cheesecake dus dat betekent dat het alleen hoeft op te stijven in de koeling! Erg makkelijk en heel erg lekker!

Ingrediënten

  • 200 gram roomkaas ( monchou)
  • 80 gram koekjes en gemengde kruidnoten
  •  3 eetlepels suiker ( als de mango niet zoet genoeg is)
  • 2 eetlepels gesmolten boter
  • 2 blaadjes gelatine ( of 5 volle eetlepels agar agar )
  • 1 ½ rijpe mango
  • 1 citroen
  • 1 halve theelepel zout

Bereidingswijze

Verkruimel de koekjes en de kruidnoten in een keukenmachine. Proef de mengsel en voeg er indien nodig meer kruidnoten bij zodat de smaak van kruidnoten overheerst.

Voeg het zout toe en vervolgens de smolten boter en citroenrasp toe en meng alles goed totdat het iets aan elkaar blijft plakken. Dit kruimeldeeg kan nu in bijvoorbeeld dessertglazen ,een platte schaal of een springvorm. Het ligt eraan hoe je het wilt serveren. Ik heb een kleine springvorm van 18 cm gebruikt en vervolgens rondjes eruit gestoken met een ronde steekvorm. Je kan de cheesecake ook in de springvorm laten en er taartpunten uit snijden. Waar je de deeg ook in doet , druk het in ieder geval lichtjes aan zodat het goed in vorm blijft en zet het daarna in de koeling. Schil, snijd en pureer de mango en warm het iets op in een klein pannetje totdat het lauwwarm is. proef de puree, als deze niet zoet genoeg is voeg er dan 2 of 3 eetlepels suiker aan toe. Laat 2 blaadjes gelatine( of de agar agar ) in een klein beetje water weken.

Klop de roomkaas met het sap van een halve citroen los in een ruime kom. Voeg de gelatine of agar agar toe aan de mangopuree, laat het helemaal oplossen en haal het pannetje van de vuur. Dit duurt niet langer dan 30 seconden bij de gelatine en ongeveer 3 min bij de agar agar. Voeg 4/5 dit mengsel vervolgens toe aan de roomkaas en citroen en meng dit totdat het volledig gemengd is. Laat dus een klein beetje over voor de mangoglaze aan bovenkant.

Verdeel de roomkaas mango mengsel over de bodem en laat dit een uur in de koeling opstijven. Verdeel de overgebleven mangopuree over de bovenkant zodat het goed bedekt is en doe het vervolgens weer in de koeling. Zodra het desserttijd is hoef je de cheesecake alleen uit de koeling te halen en te serveren! Cheesecake recepten.

Smullen!

Ps. Ik heb er ook vers fruit bij geserveerd, smaakt lekker fris bij de zacht en romige cheesecake!

Liefs,

Geeta Lalai (gastblogger)