Wereldse kerst DIY drankje: Caribische Sorrel Punch, een verfrissende hibiscus ice tea voor bij uw kerstdiner

Kerst in Nederland is een feest waarbij de meesten van ons denken aan lekker warm en knus binnen zitten en gezellig tafelen met familie en vrienden waarbij het in de meest ideale situatie buiten wit is en binnen de kerstboom glinstert bij het haardvuur.

Ondertussen wordt op het strand in Sydney, Australie de bbq versierd met vis en vlees en lopen de aussies rond in hun korte broek en bikini, het is immers rond de 30 graden.

Zo zie je dat het klimaat al een hele grote verschil kan maken in de manier waarop deze feestdag word gevierd. Dit brengt ook andere eetgewoontes en tradities met zich mee en het is erg interessant om te zien dat het kerstdiner in Nederland bestaat uit vooral veel zware gerechten met wild vlees terwijl er elders mede door het klimaat dus heel licht word gegeten.

Ik heb een aantal hele leuke gerechten die in andere landen tijdens de kerst worden genuttigd en wil jullie hier ook wat over vertellen en ook het recept van meegeven.

Als eerste heb ik een fris en zoetzuur drankje. Het doet mij een beetje denken aan de smaak van cranberry maar zelfs nog lekkerder, dus als je hier van houdt zal je dit zeker ook waarderen. Het drankje wordt in het Caribisch gebied gedronken in de periode van kerst en word gemaakt van een hele mooie bloem namelijk een soort hibiscus.

In dit gebied wordt deze soort sorrel genoemd vandaar de benaming sorrel punch.

Dit drankje is ontzettend makkelijk om te maken en zal ook in de zomermaanden erg lekker smaken met een paar crushed ijsklontjes. Er staan verschillende recepten op het internet waarbij ook kruidnagel en/of suiker en/of alcohol gebruikt wordt.

Hierbij een lekkere frisse, niet te kruidige versie van mij met een vleugje rozen.

Wat heb je nodig?

  • 3 eetlepels gedroogde hibiscus ( Ik heb 1 eetlepel gedroogde rozen toegevoegd, maar deze kunnen weg gelaten worden )
  • 2 eetlepels suiker
  • 3 a 4 centimeter gember
  • 1 kaneelstokje
  • 1 limoen 

Doe alle ingrediënten, behalve de limoen, in een diepe pan met water( ongeveer 1 liter water). Breng alles aan de kook en proef of er genoeg suiker in zit. Laat dit 15 min doorkoken en daarna volledig afkoelen. Plaats de pan daarna in de koeling voor een uurtje of langer.

Zeef het geheel zodat alle blaadjes etc. eruit zijn en serveer het drankje koud met een schijfje limoen en eventueel granaatappel.

Mijn zelfgemaakte Caribische Sorrel Punch, een heerlijk en verrassend drankje voor de feestdagen.

Enjoy!

Liefs, 

Geeta Lalai